Romige ontbijtpudding met bietjes en chiazaad
arrow_drop_up arrow_drop_down
24 januari 2019 

Romige ontbijtpudding met bietjes en chiazaad

Groente verwerken in een ontbijtje is allang niet meer heel erg vreemd. En gelukkig maar want hoe meer groente we eten, hoe beter het is. Een lading vitamines en mineralen aan het begin van je dag is natuurlijk een prima start! Ik heb een aantal lekkere smoothierecepten met groente voor je, maar afwisseling is natuurlijk heel erg prettig. Dit ontbijt kan je overigens warm of koud eten. Bij koud weer is het best wel fijn om warm te ontbijten, vind ik zelf.

Food swaps; de trend van 2019

Biet is een echte goeie ‘food swapper’. Food swaps worden steeds bekender. Food swappen houdt eigenlijk niet meer in dan het omwisselen van de wat minder voedende of de meer ongezonde ingrediënten vervangen door groente, een gezonder ingrediënt. Zo verwerk ik bijvoorbeeld bietjes in deze heerlijke brownie. Of wordt spaghetti tegenwoordig vaak vervangen door courgetteveters. En wij snacken hier thuis tegenwoordig graag met een plakje komkommer in plaats van een toastje, met een lekkere tapenade erop!

De gezondheidsvoordelen van bieten

Bietjes kunnen zorgen voor een vermindering in de insulineafgifte, verlagen de bloeddruk, gaan ontstekingen tegen, beschermen je tegen hart- en vaatziektes en hebben een positieve invloed op de doorbloeding van je hersenen. Het Moermandieet (kankerpatiënten volgen dit dieet onder andere) schrijft voor om iedere dag rauwe bietensap te drinken vanwege  de gezondheidsvoordelen van deze rode rakker.
Je kunt bieten zowel rauw als gekookt (of geroosterd) eten. Rauw biedt nog iets meer gezondheidsvoordelen. Dus als je lef hebt probeer je dit recept ook een keertje met rauwe biet!

Bieten verbouwen

Bietjes verbouwen is echt leuk! Ik pluk tijdens de groei zo hier en daar een bietenblad van de biet (niet teveel want de biet heeft het blad nodig voor z’n groei & voeding!) en verwerk dat in mijn salade. En na het oogsten hoef je de bladeren dus sowieso niet weg te gooien: je kunt ze verwerken in de salade, en de grotere bladeren kan je bijvoorbeeld juicen, in de soep verwerken of lekker wokken.
De bieten blijven na het oogsten lang goed als je ze inkuilt. Hoe leuk is het om bieten van eigen oogst maandenlang te kunnen bewaren!

Keukenspullen

Staafmixer of blender
Citruspers

Je hebt nodig

voor 2 porties
  • 2 middelgrote gekookte bieten
  • 200 ml kokosmelk *)
  • 1/2 (bio)citroen
  • 30 gram chiazaad
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 banaan of 2 medjouldadels
*) Geen fan van kokos? Je kunt ook havermelk of amandelmelk gebruiken, of een andere plantaardige melk naar keuze!

Aan de slag

  • Pureer de bieten samen met de banaan of de dadels
  • Pers de citroen uit en rasp een deel van de schil, bewaar de andere helft om evt. bij te smaken
  • Rasp de gemberwortel (je hoeft de gemberwortel niet te schillen)
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar, voorkom klonteren van het chiazaad en laat 2 uur wellen of: maak je ontbijt de avond van tevoren al klaar!
  • Bewaar in de koelkast
  • Haal de pudding tijdig uit de koelkast om op temperatuur te laten komen en roer nog een keer goed door (of warm ‘m op: ook heerlijk!)
Proef de pudding: proef je voldoende zuur als tegenhanger van de bietjes? Voeg anders nog wat citroensap en/of citroenrasp toe. Behoefte aan meer zoet? Voeg wat ander (zoet) fruit toe als topping of roer 4 druppels stevia door de chiapudding.
Als de pudding te compact is; voeg dan nog wat kokosmelk toe.
Heb je nog een frisje nodig én heb je de beschikking over verse munt: hak er een paar blaadjes doorheen. Yummy.

Breakfast to go

Dit ontbijt kan je dus heel goed van tevoren preppen. Eet ‘m lekker thuis op, of neem ‘m mee in een glazen potje. Deze pudding laat zich prima in de trein opeten, of verbaas je collega’s met dit geweldige ontbijtje.
Een goed en voedzaam begin van je dag; dus maak er wat van vandaag!
Over de schrijver
Reactie plaatsen