arrow_drop_up arrow_drop_down
25 september 2015 

Je eigen kruidentuin: een must

Ik raad iedereen aan om altijd kruiden (vers, bevroren of gedroogd) in huis te hebben! Het is een heerlijke toevoeging in je diner en lunch (en zelfs voor het ontbijt). Je hebt minder kans mis te grijpen als je aan het koken bent en al doende op kruidenideeën komt die je niet voorzag toen je je boodschappen deed. Je bespaart geld; de supermarktprijs ligt vele malen hoger. Aanschaf van een pot verse kruiden of van zaad en aarde heb je er al snel uit. Daarnaast zijn kruiden ook nog ’s super gezond; ze bevatten onmisbare mineralen en vitaminen. Goeie redenen om je eigen kruidentuin te hebben!

missbeanie.nl indoor kruidentuinKeuken

Als je geen balkon of tuin hebt, is er nog altijd je keuken. Afhankelijk van je beschikbare ruimte kan je een aantal veel gebruikte kruiden kiezen. Basilicum, peterselie, koriander, salie, rozemarijn, salie, tijm, oregano, bieslook. Je kunt potjes in de supermarkt of in het tuincentrum kopen. Of je zaait zelf!

De supermarktpotjes geven weinig voeding; de kruiden gaan snel verpieteren of hangen, dat zal je misschien als ’s mee hebben gemaakt. Zorg dat je je kruiden verpot naar een grotere pot. Planten hebben namelijk ruimte én voeding nodig. Je kunt ook diverse kruiden bij elkaar plaatsen in een bak. Ziet er super gezellig uit! Hoe lang de kruiden het gaan uithouden hangt af van de warmte, licht en de ruimte/voeding. Maar je verlengt de levensduur er wel mee.

Plaats de potten of verzamelbak in de vensterbank, op het aanrecht of de kruiden ergens op. Als je graag verse kruiden binnen handbereik wilt hebben dan is er altijd wel een plaatsje te vinden toch! Op Pinterest vind je enorm veel ‘indoor herb garden’ tips.

missbeanie.nl balkon kruidentuin

kruidentuin op je balkon!

Balkon

Op je balkon kan je enorm veel kruiden verbouwen! Hiervoor geldt ook het bovenstaande: planten hebben ruimte nodig. Dus als je balkon er ruimte voor biedt: zorg voor een ruime en diepe bak en houd je grond goed bemest. Je eigen kruidentuin op pootjes!

Ruimte en bemesting is de basis voor een lange termijn kruidentuin. Je kunt ook verticaal gaan tuinieren: diverse bakken boven elkaar in een trapconstructie. Of hang bakken boven elkaar op de muur. Er zijn veel kant en klare oplossingen te koop. En via google vind je hele leuke DIY tips!

Zorg dat je planten ’s winters niet bevriezen. Haal ze naar binnen (niet al te warm: gang, schuur…) of bedek je planten met stro, wikkel ze in met (bubbel)plastic, plaats ze onder een overkapping of zorg voor een winterkasje. Ja, ’t kost wel moeite en tijd, maar hoe leuk is het om ook ’s winters je balkon op te stappen om verse kruiden te plukken!

Tuin

Zoek een plekje waar je snel bij kunt in je tuin om een kruidentuin(tje) aan te leggen. Dat kan een paar vierkante decimeter beslaan maar ook een heuse verdwaaltuin worden. Wij begonnen met nog geen vierkante meter kruidentuin, en hebben afgelopen jaar verhoogde bakken gemaakt waar we enorm veel kruiden hebben geplant en gezaaid. De verhoogde bakken hebben een aantal voordelen: ik kan er makkelijker bij en het maakt een leuke optische afscherming tussen ons gazon en het ‘eetterras’.

Wintervoorraadje

je eigen kruidentuin: een must. kruiden drogen. miss beanie

Regelmatig snoei ik m’n kruiden en hang ik bosjes te drogen in de keuken. Love it!

En dan nog even een tipje voor je (hopelijk) grote kruidentuinopbrengst! Ik had (en heb nog steeds) enorm veel opbrengst. Deels omdat we nu meer oppervlakte hebben maar ook omdat we goeie en gezonde grond hebben. Veel te veel opbrengst voor twee personen! Maar sommige kruiden laten zich prima drogen of invriezen. Zo heb ik ladingen dragon, tijm, oregano, salie en stevia gedroogd. Rozemarijn doet het in de winter ook altijd goed buiten, dus die droog ik niet. Sommige kruiden droog ik op een bord of dienblad (met daarop een doek voor de opvang van vocht). Dit heb ik bijvoobeeld gedaan met de tijm, stevia en oreganotijm. En de salie, oregano, lavas en oregano heb ik bijvoorbeeld opgehangen. Even goed wassen uiteraard, daarna even droogschudden en in kleine bosjes ophangen. Qua ruimtebesparing is het drogen in bosjes het handigste ontdekte ik. Zorg dat de kruiden echt kurkdroog zijn voordat je ze ritst. De blaadjes kan je in z’n geheel of in gehakte vorm bewaren.

Kruiden invriezen is ook een hele handige! Ik maak kleine porties van de kruiden en vries deze in. Lavas, peterselie, groene venkel, dille, koriander vinden het prima om bevroren te worden. Als smaakmaker prima te gebruiken, maar als decoratie op een prachtig opgemaakt bord niet aan te raden.

missbeanie.nl kruidentuin een must

Een kruidenoverschot verwerken in de soep: bouillonblokjes kunnen de deur uit!

De hele winter kan ik aanspraak maken op mijn eigen kruidenvoorraad. Ik heb keuze genoeg, hoef niet naar de supermarkt en kan zo nog meer gezonde voedingsstoffen kwijt in een maaltijd. Yay!

Deel met anderen

Het gevolg van goed snoeien is groei. Daar word ik iedere keer weer zo blij van! Maar soms weet ik bijna niet meer wat ik met die enorme aanwas van kruiden moet. Laten verpieteren vind ik zonde. De composthoop is altijd geduldig, maar die gebruik ik alleen als  ik er echt niets anders meer mee kan.

Herkenbaar? Doe dan je kruiden kado aan familie, buren of vrienden of bied ze via social media aan. Dat kan vers of gedroogd uiteraard.
Ik neem vaak verse kruiden mee naar mijn moeder. Vrienden weten ook dat ze altijd kruiden kunnen komen halen. En in onze woonplaats is er een “Stop Voedselverspilling Ede” facebookgroep waarop ik regelmatig m’n kruidensnoeisels zet. Altijd animo voor.

Spice up your life baby!

PS: nog een leuke kadotip ook: kies drie soorten gedroogde kruiden en stop ze in leuke glazen potjes. Plak er leuke etiketten op en hang er een hip labeltje aan met een mooie wens. Da’s toch leuk?!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen