arrow_drop_up arrow_drop_down
23 maart 2015 

Healthy Hippocrates (hoe ik door voeding van mijn chronische pijn af kwam) deel I

“Let food be thy medicine and medicine be thy food.” -Hippocrates

Om te beginnen: ik heb 20 jaar lang zeer ernstige gewrichtsklachten gehad. En iedereen die gewrichtsklachten heeft weet dat deze pijn je enorm beperkt. Gewrichtsklachten komen ook enorm vaak voor. En vaak is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden en zoeken we ons heil in medicijnen. Hieronder lees je mijn verhaal.

Ik leef toch gezond?

Ik vond dat ik gezond at. Sinds 2006 zoveel mogelijk de suiker en geraffineerde producten afgezworen. Bekend met volkoren producten. Bijna geen pakjes, zakjes en potjes. Dat deed ik omdat ik best veel darmproblemen had (altijd een beetje genant om dat te benoemen, maar wie weet wen ik er nog eens aan). Ik zag geen verband tussen mijn chronische gewrichtspijn en voeding.
Maar de pijn werd geleidelijk aan eigenlijk steeds erger. Een aan mijn schouder opgelopen overbelasting rond mijn twintigste (door bijna dagelijks een te zware tas aan mijn schouder te hangen tijdens het fietsen) leek zich over de rest van mijn lichaam uit te spreiden in de jaren erna. Hoe kon dat???

Chronische ontsteking noemde de arts het.
Hypermobiliteit, zei de fysio.
Scheve gewrichten en een kleine slijtage concludeerde de orthopeed.
Gevoelige aanhechtingen zei weer een andere specialist.

In 2011 ging het in een sneltreinvaart slechter. Een Europese tour (ik was daar backing vocal en toetseniste) stond in het teken van dealen met de pijn, in plaats van het genieten van een te gekke tour. Als ik op het podium stond en bukte om mijn waterflesje te pakken kon ik amper overeind komen. Dagelijkse zaken zoals traplopen kon alleen door me aan de leuning op te trekken. Fietsen alleen met tranen in mijn ogen. Mijn auto in een andere versnelling zetten was een enorme opgave. De winter van 2011 zal ik niet snel vergeten, zoveel pijn had ik. Mijn lief moest me van de bank tillen als ik wilde opstaan.

Ziekenhuisabonnement

In al die jaren heb ik veel specialisten en therapeuten gezien maar niets hielp. De ladingen medicijnen (familieverpakkingen diclofenac en paracetamol en als het écht niet meer kon morfine) stonden standaard op de eettafel. We startten met aanbrengen van aanpassingen in huis want normaal functioneren kon ik niet meer. Ik moest ermee leren leven was het devies.

De hoofdklachten opgesomd: gewrichtspijn in zowat alle gewrichten. Daarnaast prikkelbare darm en ernstige PMS.

Nú weet ik dat medicijnen niet de enige oplossing hoeven te zijn. Maar toen moest ik lachen als ik las dat sla gezond zou zijn en zelfs klachten kon verhelpen. Wat kan een blaadje sla dat grotendeels uit water bestaat nu echt concreet verbeteren aan mijn gezondheid? Dus slikte ik pijnstillers. Zeer veel pijnstillers.

Herstel zonder arts

Dankzij een gouden tip kwam ik terecht bij een iemand in Amsterdam die mijn bloed zou onderzoeken, en die, waarvan ik uit eerste hand had gehoord klachten als burn out, PMS, prikkelbare darm, gewrichtspijn kon aanpakken. Daar was ik benieuwd naar. En sceptisch was ik ook. Maar samen met m’n lief togen we naar Amsterdam. Hij hoorde mijn verhaal aan en deed een levend-bloedonderzoek (lba). Hij verzekerde me: “Over drie maanden ben jij een heel blij meisje.” Dat wist ik zo net nog niet.
Ik kreeg een protocol mee (de uitkomst met het bloedonderzoek en een plan van aanpak). Want ik bleek mineraal- en vitaminetekort te hebben. “En ik eet nog wel zo gezond! En ik slik vitamine C!” Verder bleek ik uitgedroogd te zijn. “En ik drink nog wel een liter wat er per dag!” En mijn darmen waren verre van in orde. Met die conclusie kon ik het eens zijn. En door die verstoorde darmen waren een groot deel van mijn gezondheidsproblemen ontstaan.

Er stonden allemaal vreemde dingen op zijn protocol. Colodiaal zilver, een magnesiumbad, spirulina, een lijst met supplementen en nog VEEL meer. Allemaal adacadabra voor mij. Annemieke de Kroon, degene die mij met hem in contact had gebracht, is geschoold in voeding en hormoonfactortrainer is. Zij hielp mij enorm goed op weg en vertaalde het onbegrijpelijke protocol in o.a. een voedingsadvies.

Streng dieet

Om mijn darmen te laten genezen mocht ik 6 weken lang geen suiker, gluten, tarwe, vlees, alcohol, koffie, zoete groenten en fruit. En geen ongezonde E-nummers. Ik probeerde zoveel mogelijk biologisch in te kopen. Annemieke gaf me uitleg over waarmee ik kon ontbijten, lunchen en dineren. En wat de verhouding tussen groente, eiwitten en koolhydraten moest zijn bijvoorbeeld. Mijn dagelijkse geroosterde volkoren boterham met frambozenjam en een bak koffie werden ingeruild voor een groene smoothie of een boekweitpannenkoek met avocado bijvoorbeeld. Lunchen deed ik voortaan met maaltijdsalades boordevol groente.

Wat wel belangrijk is om te weten: manlief en ik hebben ons een maand lang voorbereid op deze enorme omwenteling, en daarom was het goed te doen. De juiste spullen in huis gehaald, recepten gescoord, plannen gemaakt en veel, heel veel gelezen over de werking van de juiste voeding, supplementen. Intensief was het hele traject wel, want het vergt veel meer tijd. Een bammetje voor tussen de middag is snel gesmeerd, niet waar.

Onverwacht

En wat ik nooit had durven hopen gebeurde sneller dan verwacht. Al drie weken ná De Start kon ik normaal uit mijn stoel opstaan en werd ik ’s nachts niet meer gillend van de pijn wakker. Ik wist niet wat me overkwam! Drie weken! En dat terwijl ik al 20 jaar lang rondliep met ernstige gewrichtsklachten. Ik durfde het bijna niet te geloven. Tal van andere klachten verdwenen ook grotendeels of volledig.

En de medicijnen? Ik heb soms een paracetamol nodig bij heftige PMS, maar dat is echt heel soms en met een veel lagere dosering.

Artsen

Ja, we hebben dokters nodig. Nee, de dokter/het ziekenhuis/medicijnen zijn niet altijd het (enige) antwoord op je (chronische) klachten. Ja, het kost soms veel tijd en geld om erachter te komen hoe je van je chronische klachten kunt afkomen en om dat zo te houden. Nee, niet iedereen zal hierdoor van z’n klachten afkomen. Ja, ik geloof nu meer in de werking van voeding dan in medicijnen bij tal van chronische klachten. Nee, ik ben er nog niet. Ja, er valt nog veel meer te ontdekken over de wonderlijke processen van het lichaam. Nog dagelijks leer ik bij over wat voeding doet en wat onze westerse levensstijl voor gevolgen kan hebben.

Levensstijl

Nu ik veel meer weet over hoe het lichaam als geheel werkt, snap ik veel meer waarom dat blaadje sla (dat natuurlijk symbool staat voor gezond, eerlijk, onbewerkt en vers voedsel) in combinatie met een gezonde levensstijl (sporten, ontspannen, dealen met emotionele pijn, genieten, liefhebben, nachtrust) je lichaam gezond houdt of maakt. Wij zijn over het algemeen niet dagelijks bezig of onze hormoonhuishouding in orde is. Terwijl dat wel zo’n beetje je dagelijkse wel en wee bepaalt. Je investeert met een gezonde levensstijl in vandaag maar ook in je eigen gezonde toekomst.

Hiermee wil ik niet chronisch zieken een sneer geven en zeggen dat je het bovenstaande niet goed doet. Hiermee wil ik ook niet beweren dat mij niets meer zal overkomen of dat ik alles onder de knie heb. Maar voor mij was er een uitweg die een reguliere arts me niet kon laten zien. Daarmee wil ik niet mijn huisartsen afvallen. Zij benaderen vanuit hun medische achtergrond de klachten waarvoor cliënten bij hen komen. En dat respecteer ik. Ik geef zangles en als leerlingen bij mij komen zal ik kunnen overdragen wat ik heb geleerd, beheers en weet. Willen ze iets anders dan wat ik te bieden heb; dan zullen ze een andere docent moeten zoeken. En zo kunnen we onze zoektocht naar gezondheid ook bekijken.

De medische wereld vertelde me dat ik met mijn reeks klachten en bijbehorende beperkingen moest leren leven. Hippocrates vertelde me iets anders.

(Lees hier deel II)

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Ik zou het leuk vinden als je die hieronder deelt! En heb je vragen? Vuur ze hieronder af!

Over de schrijver
Reactie plaatsen