arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik ben dol op dit soort fingerfood. Oftewel: hapjes die je met je handen kunt eten, scheelt weer bestek afwassen, ja toch. Lekker als snack, of als bijgerechtje. Tussendoortje ook fijn ontdekte ik vandaag, of lekker bij de lunch: mogelijkheden genoeg.Veel empanada’s worden met vlees gevuld, en sowieso zijn we vaak gewend om vleeshapjes te maken voor bij de borrel. Maar je kunt ook kiezen voor linzen in plaats van vlees. Linzen worden vaak ingezet vanwege de benodigde eiwitten. En daarnaast bevatten ze resistent zetmeel: en in je dikke darm hebben de darmbacteriën daar veel profijt van. Deze empanada’s zijn – zoals je van me gewend bent – glutenvrij. En ik bied je zowel een vega als een vegan variant aan.De producten voor dit recept kreeg ik van Vitiv, en vulde ik aan met wat ik in m’n keuken- en koelkast vond. Je kunt eindeloos variëren met de inhoud, maar later meer daarover!

Vegan of vegetarisch?

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet pleit ik voor meer vegan of vegetarische recepten. Misschien zal je nooit veganist worden, maar we komen er met z’n allen wel achter dat we té veel vlees en dierlijke producten eten. Een enorme toename van vleesconsumptie t.o.v. decennia geleden, en dat allemaal door een toenmalige reclamecampagne die ons deed geloven dat we iedere dag vlees nodig hebben. Daarnaast is vlees VEEL te goedkoop geworden, en staan boeren en dieren flink onder druk. Een ecologische voetafdruk van heb ik jou daar, om over dierenleed nog maar niet te spreken, als je bioindustrievlees eet. En met bioindustrie bedoel ik dus niet biologisch industrievlees. Ik weet niet of jij wel eens filmpjes voorbij ziet komen op social media hoe dieren worden mishandeld in de bioindustrie. Maar ondertussen dragen we er wel aan bij als we regulier vlees blijven kopen (wat je regulier noemt overigens; niets reguliers aan). Ik kan er gewoon niet naar kijken. Huisdieren behandelen we over het algemeen als prinsen en prinsessen, waarom deze anonieme dieren niet? Daarom is mijn tip: als je vlees wilt eten, koop het dan bij een natuurslager of bij een boer die z’n dieren en land behandelt zoals jij je huisdier en je kamerplant vertroetelt. Ja, daar betaal je stukken meer voor; maar hoe blij zou jij zijn als je zelf een koe was, denk ik dan maar. Gewoon veel minder vlees eten, betaalt ’t zich vanzelf terug, en de duurzame betrokken boer bij jou in de buurt krijgt een eerlijke prijs (hopelijk).

We weten soms gewoon niet beter, of we weten soms niet hoe we iets lekkers kunnen maken als het vegetarisch of vegan is. Met mijn recepten probeer ik te laten zien dat het eigenlijk best wel simpel is. En inspirerend! In dit recept is de vulling sowieso vegan. Het deeg kan je zowel vegan als vegetarisch maken. De veganoptie is iets breekbaarder, dus ga voorzichtig te werk.

 

Glutenvrije vegetarische of vegan empanada’s. En ze zijn me toch lekker!

Rijstmeel is onmisbaar in de glutenvrije keuken.

Amandelmeel: je kunt er heerlijke cake en koekjes mee bakken. Je proeft de amandel terug in het empanadadeeg; niet wat je gewend bent misschien, maar het combineert heerlijk met de vulling!

Linzen! Je hoeft ze eigenlijk niet eens (lang) voor te weken, en deze groene linzen zijn snel gaar. Voor dit recept heb je niet veel nodig. Maar kook gerust wat meer; je kunt er een heerlijke maaltijdsalade mee maken, of vervang kikkererwten met linzen in je hummus!

Keukentools

  • deegroller
  • 2 vellen (bpa-vrij) bakpapier
  • mengkom
  • maatlepels
  • evt. een kwastje
  • evt. een uitsteekring diameter 12 cm

Ingrediënten

voor 6 empanada’s

Deeg

  • 100 gram amandelmeel
  • 10 gram rijstmeel (boekweitmeel kan bijvoorbeeld ook)
  • 1 ei
    (veganoptie: vervang het ei door 3 tsp olie, 3 tsp arrowroot, 1 tsp water. Let op: het deeg wordt wel iets breekbaarder dus voorzichtig!)
  • 2 tbsp arrow root
  • 1 tbsp olijfolie
  • Snuf zout
  • Snuf saffraan (optioneel)

Vulling

  • 75 gram gekookte groene linzen  (is rauw is dat ongeveer 35 gram)
  • Klein teentje knoflook
  • 2 tsp gedroogde peterselie
  • ½ tsp pittige paprikapoeder met kop erop
  • ½ uitje
  • 1 cm verse gember
  • 50 gram courgette
  • halve rode/gele/oranje paprika
  • 1/4 tsp zout (iets minder kan ook)
  • ½ of 1 tbsp olijfolie (of andere olie waarin jij bakt)

Olie om te dippen (optioneel)

  • 2 tbsp olijfolie
  • 1/4 limoen
  • 4 takjes koriander
  • snuf zout

Aan de slag

  • Snipper het uitje en de gember en fruit zachtjes aan in de olie
  • Hak de courgette en paprika in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Voeg dit na enkele minuten aan de ui-gembermix toe, samen met peterselie, zout, paprikapoeder. Bak gedurende enkele minuten beetgaar en voeg de laatste minuut de linzen toe
  • Laat afkoelen
  • Voeg in de mengkom alle ingrediënten voor het deeg toe en meng goed. (Let op: gebruik je ei: kluts deze dan eerst, hou een halve tsp apart voor het bestrijken van de bovenkant van de empanada’s) Verdeel het deeg over 6 gelijke ballen. Leg 1 balletje op een bakvel, leg het tweede bakvel er bovenop en rol uit tot een diameter van ong. 12 centimeter.
  • Het deeg kan nog een beetje plakken. Trek daarom alleen het bovenvel eraf en laat de deeglap op het onderste vel liggen. Schep een eetlepel van de vulling net onder het midden van de deeglap en laat ca. 1 cm van de de onderste rand vrij. Pak het bakpapier samen met het bovenste gedeelte van de deeglap op en vouw naar beneden. Druk de randjes aan en verwijder dan het bakpapier (zie foto’s)
  • Vega: bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei. Voor vegan eggwash kan je een beetje plantaardige melk gebruiken, of bestrooi de empanada’s voor de gezelligheid met bijvoorbeeld sesamzaadjes of gehakte zonnebloemzaden)
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak gaar in 30 minuten – hete luchtstand – op 150 graden. Controleer vanaf 20 minuten regelmatig zodat de empanada’s niet te bruin worden.
  • Olie om te dippen (optioneel): hak een paar takjes koriander zeer fijn en meng dit door de olijfolie, het sap van 1/4 limoen en een snuf zout

Je ziet dat mijn bakpapier een beetje gehavend is. Je kunt bakpapier namelijk gerust een paar keer hergebruiken! Hou onderaan de empanada een randje over om te vouwen. Ik stak het deeg uit met een emaille blik dat precies de juiste diameter had. Zonder uitsteekring gaat het overigens ook goed: snij in dat geval weg wat je niet nodig hebt en voeg dat aan je overgebleven deegballetjes toe.

Glutenvrij deeg is wat breekbaarder dan glutenvol deeg. Het helpt als je het bakpapier gebruikt om te vouwen en dicht te drukken. Even oefenen misschien, maar je zult er al snel handigheid in krijgen.

Het dichtdrukken met bakvel lijkt misschien onhandig maar het deeg beschadigt minder snel, you can do it!

Variatietips

Je kunt eigenlijk heel veel groente gebruiken als vulling, of zelfs de linzen weglaten. Zelf vind ik de linzen – naast hun voedingswaarde – ook gewoon een fijne bite geven aan het geheel, dus ik hou ze er lekker in. Maar gebruik vooral ook een restje broccoli of sperziebonen van gister, of bijvoorbeeld bloemkool, bleekselderij of meiknolletjes. Champignons zijn er ook lekker in. Het maakt eigenlijk niet echt uit! Leuk toch: gebruik wat je in de koelkast hebt of waar je trek in hebt!

Low carb opties

Vanwege de amandelmeel is dit recept ook een perfecte basis voor een lowcarb snack. Vervang in dat geval de linzen door champignons. Maar extra courgette en paprika kan natuurlijk ook, of wat dacht je van knolselderij of bleekselderij. Je kunt er zoals ik hierboven al schreef echt eigenlijk alle kanten mee op!

Bewaartips

Waarschuwing: te lekker om te bewaren! Maar als het je lukt: ze zijn koud ook prima te eten hoor. Je kunt ze in een afgesloten bakje 3 dagen in de koelkast bewaren. Haal ze 30 minuten voordat je erop aanvalt uit de koelkast om ze een beetje op temperatuur te laten komen of warm ze op in de oven of koekenpan.

Sombrero op, muziekje aan, dansje doen, empanadaatje erbij: heerlijk. <3

 

Verse kruiden zijn de bom, maar zorg dat je altijd gedroogde kruiden op voorraad hebt. Heerlijke smaakmakers, maar ze dragen ook bij aan een gebalanceerd voedingspatroon!

Lekker pittige paprikapoeder! In de vegetarische en/of veganistische keuken is dit echt een must have.

Over de schrijver
Reactie plaatsen