Een recept voor snelle kerststol mét spijs!
arrow_drop_up arrow_drop_down
22 december 2015 

Een recept voor snelle kerststol mét spijs!

Toen ik stopte met het eten van brood, gluten, en mijn voedingswijze veranderde was het omgooien van de broodmaaltijd even een uitdaging. Daar heb ik al wat blogs aan gewijd: eentje hoe je snel en makkelijk kunt lunchen en een blog over glutenvrije maaltijden.

De eerste kerst na De Omslag was de vraag van m’n lief: doen we nog wel een kerststol? Als een van de eerste raadgevers volgde ik Voedzo op Facebook: leuke tips en recepten over glutenvrij eten, suikervrij en schadelijk e-nummervrij. Daar heb ik veel aan gehad.

Het snelle kerststolrecept dat erop staat is heerlijk, en makkelijk te maken. Je hebt in een wip je eigen tasty yummie amandelspijs gemaakt!

De structuur

Je moet wel beseffen dat glutenvrij brood een andere structuur heeft, net als glutenvrije cake. Tenzij je de Scharbrood, koekjes en cakejes koopt bij de super. Maar daar zitten zoveel lege bestanddelen in om het op ‘gewoon brood’ te laten lijken: dat is voor mij in principe geen optie.

Weet dus dat glutenvrije broden en cakes minder luchtig en elastisch zijn. De gluten geven namelijk zowel de luchtigheid als de elasticiteit. Het brokkelt ook wat sneller hierdoor. De kerststol is bijna meer cake-achtig dan een luchtig brood.

Maar oh! Hij is fijn! Een lekkere laag roomboter erop, echt genieten.

Aanpassingen

Dan even wat opmerkingen over het recept.

  • Heb je geen rijstmelk? Water, amandelmelk, of koemelk kan ook hoor.
  • Voedzo raadt een temperatuur van 175 graden aan. Zelf bak ik liever rond de 160 graden in verband met het oxideren van het amandelmeel.
  • Geen ahornsiroop in huis? Gebruik honing!
  • Wil je de kerststol nog een beetje pompen: gooi er gehakte noten doorheen, goijibessen of kokosflakes/schaafsel bovenop.

Hierbij de link naar het recept van Voedzo.

Merry Christmas en bakze!

(Oh ja, hij kan ook heel goed als paasstol, vraag maar aan mijn mams!)

Over de schrijver
Reactie plaatsen