arrow_drop_up arrow_drop_down
5 juli 2016 

Easypeasy kruidige wortelsoep

Jaren geleden maakte ik een grote pan soep voor vriendinnen die kwamen borrelen en eten. Ik had een recept gevondent voor wortelsoep en die sloeg in als een bom! Geen idee meer waar dat recept vandaan kwam en inmiddels heb ik ‘m helemaal aangepast. Maar hij gooit nog steeds hoge ogen. Het is een makkelijk recept, het is een heerlijke comfi soep en je kunt ‘m uiteraard van tevoren maken.

De aangegeven hoeveelheden zijn indicaties. Met kruidenindicaties in recepten ben ik altijd voorzichtig, want niet iedereen is zo kruidenminded als ik. Blijf vooral proeven en zoek naar een goeie smaakbalans. Wees niet al te voorzichtig met de hoeveelheden. Het zoete van de wortel, een lekkere pittige touch door de pepers en de kruiden, een zuurtje door citroen/azijn en boost van zout en het romige van de kokosmelk.

wortelsoep miss beanieAls we eters krijgen gebruik ik een troepvrij bouillonblokje, maar voor onszelf gebruik ik dat niet. We zijn gewend aan minder zout eten. Als je veel kruiden gebruikt heb je een volle smaak en ontdek je dat zou niet altijd de smaakoplossing hoeft te zijn.

Dit recept is voor 4-6 personen. Ben je met z’n tweeen? Maak een flinke pan en vries porties in!

Je hebt nodig:

  • Olie om de groenten in te fruiten
  • 2 of 3 medium uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Een pond winterpeen/wortelen
  • 1/1,5 cm verse gember
  • 1 flinke koffielepel komijnpoeder
  • 1 kleine koffielepel gemalen koriander(zaad)
  • 1 kleine koffielepel kaneel
  • 1 flinke koffielepel kurkuma
  • spaanse peper (vers of gedroogd) of cayennepeper: naar smaak
  • peper en zout naar smaak
  • klein bosje verse koriander
  • citroensap van een halve citroen of 1,5 lepel (appelcider)azijn
  • 1,5 liter water
  • evt gistvrij bouillonblokje
  • 1 blikje kokosmelk

Aan de slag:

  • Hak uien, knoflook, gember en wortel en fruit dit in olie (ik gebruik geurloze kokosolie) aan
  • Hak de verse koriander: voeg de steeltjes alvast toe, houd het blad apart
  • Voeg de alle droge kruiden toe
  • Fruit alles op een laag vuurtje totdat de wortels zacht beginnen te worden.
  • Voeg het water toe en laat de soep zacht koken, gedurende ca 30/45 minuten
  • Als de wortelen zacht zijn, gebruik dan een staafmixer om de soep tot een gladde substantie te maken
  • Voeg de kokosmelk en de citroensap/het azijn toe
  • Roer tot slot de gehakte korianderblaadjes door de soep
  • Is de soep te dik? Voeg dan nog een beetje water toe. Laat de soep nog even doorwarmen

Proef wat je nu nog nodig hebt: nog extra komijn? Nog een beetje (verse of cayenne)peper? Nog iets zuurs (citroen/azijn)? Mis je nog zout: voeg dan nog een snuf zout of een gistvrij bouillonblokje toe. Of je biologische producten gebruikt is aan jou; dat meld ik verder niet in de ingrediëntenlijst.

 

Gebruik je deze soep als maaltijdsoep? Zorg dan voor eiwitten in de vorm van bijvoorbeeld linzen. Rode linzen even wassen en ca 40 minuten laten meekoken. Het valt vanzelf uit elkaar. Wordt de soep nog dikker en voedzamer van!

Eet smakelijk!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen