arrow_drop_up arrow_drop_down
De keerzijde van potgrond en zaaigrond (en hoe je 'm zelf maakt!)
25 februari 2021 

De keerzijde van potgrond en zaaigrond (en hoe je 'm zelf maakt!)

Potgrond! We zijn weer aan het voorzaaien geslagen, lieve mensen! Ik zie op social media allemaal blije mensen in de tuin, en in de weer met tuinplannen, zaden en mooie zwarte aarde. En dan is het weer ook nog eens fantastisch, dat maakt het voor mij nog feestelijker allemaal. We kunnen weer!!

Een duurzame moestuin

Voordat ik me bezighield met het duurzame aspect van de moestuin, dacht ik niet na over de ecologische impact van potgrond en zaai/stekgrond. Een paar zakken bij de supermarkt of het tuincentrum stapelde ik dus gewoon op m’n bagagerek, zonder te weten wat er eigenlijk allemaal in zat en wat de oorsprong ervan was.

Als je kijkt naar Gardeners’ World, dan hoor je Monty heel vaak spreken over ‘peat free compost’. Oftewel: turfvrij. Want wist je dat in onze reguliere potgrond en in de zaai- en stekgrond turf verwerkt? Turf is onder andere goed voor de structuur, de luchtigheid van de aarde. En om je zaden goed te laten ontkiemen en om je plantje vervolgens goed te laten groeien is dat absoluut van belang.

Maar die turf in jouw potgrond heeft ook een keerzijde. Dat moet namelijk afgegraven worden waarbij CO2 vrijkomt. En dat veen heeft er enorm lang over gedaan om te vormen. Hele stukken landschap zijn verwoest door het afgraven. En aangroeien gaat niet zo snel als afgraven…

De biologische potgrond met een keurmerk is al een betere optie, omdat dan alleen de oppervlakkige laag wordt gebruikt, en de hoeveelheid turf per zak ook minder is. Gelukkig werken de biologische merken er ook naartoe om steeds minder turf te gebruiken, en om alternatieven in te zetten.

Maak je eigen potgrondmix!

Ik ging dus op zoek naar biologische potgrond zonder turf. Die kon ik dus niet vinden, zelfs niet bij de biologische winkels. Maar ja… wat moet je dan??? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Zelf maken!

Van Velt leerde ik een mooi recept voor homemade potgrondmix:

  • 4 delen tuingrond
  • 3 delen kokosvezel
  • 2 delen verteerde compost
  • 1 deel (breker)zand *)

*) Bevat jouw tuingrond al veel zand, dan kan je dat ene deel zand achterwege laten.

Zaai- en stekgrond

Van deze potgrond gebruik je vervolgens 3 delen met aangevuld 1 deel (breker)zand om je eigen zaai- en stekgrond te maken. Je zaaigrond moet namelijk niet teveel voeding bevatten. Anders schieten je zaadjes als een malle de grond uit en worden ze slungelig en slap. Dat zie je door lange, redelijk lichtgroene stengeltjes met pas na een paar centimeter de stekblaadjes. Te snel gegroeide plantjes zijn slap en daardoor in hun latere leven vatbaarder voor ziektes en plagen. Geef ze dus rustig de tijd om te groeien. Want hardlopers…
(En andere reden voor te snelle groei kan tekort aan licht zijn of een teveel aan warmte. Na het kiemen hebben de meeste plantjes een mediumtemperatuur nodig. Dit geldt dan weer niet voor paprika, peper, aubergine of tomaten.)

De zaaiaarde moet luchtig en waterdoorlatend zijn en een beetje voeding bevatten. Als je je zaailingen verspeent mogen ze vervolgens in rijkere grond gezet worden.

Een goeie keuze maken

Kijk, die kokosvezel is nog steeds niet 100% duurzaam verantwoord. Het voordeel van kokosvezel is dat het een afvalproduct is. En hoe meer er van een plant gebruikt kan worden, hoe beter het is natuurlijk. Maar ja… kokosvezel komt nou niet echt uit de buurt. Gelukkig is het gewicht relatief laag en kan het in elkaar geperst worden. En als je dan een keuze moet maken tussen reguliere potgrond of kokosvezel, dan is kokosvezel wat mij betreft een betere keuze uit deze twee.

Hoe gaaf zou het zijn als er een product in Nederland kon worden ontwikkeld dat turf en/of kokosvezel voor 100% kan vervangen! Of zou het er al zijn?

Ik zou het superfijn vinden als je dit bericht wilt delen om ook anderen te informeren over het verhaal achter potgrond. En nu je weet dat je je eigen potgrondmix kunt maken, kunnen we weer een stap in de goeie groene richting zetten.

Heel veel zaaiplezier, wat is het toch een wonderlijk en fantastisch iets; al die zaadjes op te zien komen!

(Foto: Francesco Gallarotti, via Unsplash)

Over de schrijver
Miss Beanie blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen