Chili sin Carne - recept
arrow_drop_up arrow_drop_down
9 maart 2019 
in Diner

Chili sin Carne - recept

Ik ben dol op soulfood, en dit recept voor Chili sin Carne is daar eentje van. Lekker eten uit een kommetje, met – als het even kan – wat tortillachips erbij en een schaaltje guacamole. Veel mensen die minder vlees gaan eten missen de volle smaak die vlees kan geven. Stoofpotten zijn dan een goede eerste stap: ze zijn vol van smaak. Dus een bord Chili sin Carne is uitermate bevredigend en heel voedzaam!

Eten uit de tuin

Je kunt alle ingrediënten natuurlijk bij de groenteboer of supermarkt halen. De bonen voor deze Chili haalde ik uit de kelder; pronkbonen die ik heb gedroogd voor de wintervoorraad. Maar in principe kan je ook bruine bonen, kidneybonen, witte bonen of kikkererwten gebruiken.

Kruiden: hoe meer hoe beter

Ik ben een enorme kruidenfan; of het nu om gedroogde of verse kruiden gaat. Kruiden geven je eten smaak (duh) en leveren zo’n mooi aandeel aan je benodigde nutriënten! Niet voor niets bestonden onze medicijnen veel meer (of zal ik zeggen: grotendeels) uit kruiden- en plantenextracten dan nu. Je kunt dus lekker losgaan met dit recept; goed voor de smaakpapillen en goed voor je lijf en welbevinden!

Dus schrik vooral niet van de lange lijst kruiden: het meeste heb je waarschijnlijk wel in huis – en zo niet: een goede reden om deze in te slaan! En weet dat je er veel baat bij gaat hebben; je smaakpapillen en je lijf zullen je dankbaar zijn.

Keukengerei

Grote braadpan

Je hebt nodig

voor 4 personen

  • 3 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200-250 gram wortelen/winterpeen
  • 3 paprika’s (geen groene)
  • 3 cm verse gember
  • bos koriander
  • 6-8 grote rijpe tomaten
  • 500 gram (reeds gekookte) pronkbonen (of andere bonen naar keuze)
  • 500 ml water
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 volle dessertlepels gemalen komijn
  • 1 dessertlepel gemalen koriander
  • 1 dessertlepel keltisch zeezout
  • 1 dessertlepel cacao
  • 1 dessertlepel Ceylonkaneel
  • 2 dessertlepels paprikapoeder
  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder
  • flinke snuf peper
  • 1-2 chilipepers
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Aan de slag

  • Hak alle groente, knoflook, uien en chilipepers
  • Hak de steeltjes van de koriander fijn en hou de blaadjes apart
  • Hak de gember zo fijn mogelijk, de schil hoef je overigens niet te verwijderen
  • Verhit de olie in de pan en voeg de uitjes, wortel, selderij toe, fruit gedurende 8 minuten op medium vuur
  • Voeg alle droge kruiden toe en de rest van alle gehakte groente en smaakmakers en de gehakte koriandersteeltjes – behalve de tomaten
  • Wordt de inhoud te droog? Voeg een scheut water toe en blijf regelmatig roeren
  • Voeg de tomaten toe en het water toe, plaats het deksel op de pan en laat op een laag vuur gedurende 45-60 minuten sudderen.
  • Roer regelmatig door en voeg water toe indien nodig; laat het vooral niet te droog worden! (ik hou zelf van een redelijk sauzige substantie)
  • Voeg vlak voor het opdienen de balsamicoazijn en de korianderblaadjes toe en serveer eventueel met rijst. Ik eet er nooit rijst bij, maar tortillachips met guacamole zijn populair bij mij!

Een dagje in de koelkast bewaren maakt deze stoofpot alleen nog maar lekkerder. Ik ben heel benieuwd wat je van deze veganversie van Chili vindt!! Comfort food; heerlijk toch?

Over de schrijver
Reactie plaatsen