arrow_drop_up arrow_drop_down
3 april 2020 

Bietensmoothie: begin je dag met kleur!

Bietjes. Kroten, zoals m’n oma ze vroeger altijd noemde. Mijn moeder maakte vroeger bieten op twee manieren klaar. Gekookte geraspte bieten met een rauwgesnipperd uitje en wat azijn erbij in de welbekende AVG-combi. En de tweede was in het ‘slaatje’ dat uiterst populair bij ons was en die mammie altijd op verjaardagen maakte. Aardappelpuree, een plak gebraden gehakt van de slager, een appeltje, augurk, mayonaise, uitje en eitje. En dan de bietjes natuurlijk Een rood-roze slaatje werd het. Heerlijk vonden we dat.

Inmiddels ken ik heel wat meer bietjestoepassingen. Bietenchips, bietenstamp, bietensap, bietensoep, gefermenteerde biet, bietenchiapuddingbietenspread, bietenpancakes, bietenbrownies. En zie hier: de bietensmoothie!

Deze bietensmoothie kan je zowel met rauwe als gekookte biet maken. Voor rauwe biet zal je iets meer citroensap nodig hebben omdat rauwe biet iets gronderiger smaakt dan gekookte. De munt in de smoothie maakt het lekker fris en de appel zorgt voor een zoetje. Bietjes bevatten o.a. vitamine A, vitamine C, calcium, foliumzuur, kalium, magnesium en ijzer. Fijn om de dag te beginnen met wat broodnodige voeding voor je lichaam. Daarnaast zijn bietjes heel goed te betalen dus ook lekker biobudget.

Je hebt nodig

voor 1 portie

  • 1 gekookte of rauwe middelgrote biet
  • 1 appel (inc schil)
  • 1 stengel bleekselderij (ik gebruik zelf een halve want ben geen grote fan van bleekselderij in m’n smoothie)
  • een stukje verse gember
  • sap van 1/2 citroen, + evt. een beetje geraspte schil erbij voor een extra kick
  • 1 of 2 takjes munt
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • klein scheutje olie
  • scheut water (of een scheut kokosmelk als je de bietensmaak nog te spannend vindt)

Aan de slag

  • Verwijder het klokhuis uit de appel, snij de appel en biet in groffe stukken
  • Ris de blaadjes van de takjes munt
  • Pers het sap van een halve citroen
  • Blend alles tot een egaal geheel
  • Gebruik als topping nog wat nootjes, citroenrasp of kokosflakes voor een bietje extra feestelijke start van de dag

Heb je bietjes over? Maak dan deze heerlijke maaltijdsalade met linzen, paddenstoelen, wortel en biet. Onweerstaanbaar lekker.

Over de schrijver
Reactie plaatsen