arrow_drop_up arrow_drop_down
6 augustus 2018 

Augurk, komkommer of courgette inmaken

Ik maak al een aantal jaren komkommer en augurk in. Van slechts een paar planten heb je namelijk een enorme opbrengst. En hoewel het heerlijk is om de komkommer vers te nuttigen (check dit gazpachorecept bijvoorbeeld eens!), soms heb je gewoon bijna teveel. En dat is ook prima, want dan is inmaken een hele leuke en bevredigende optie. Dit jaar heb ik voor het eerst ook courgette ingemaakt.
Het kost al met al meestal anderhalf uur om alles in de potten te krijgen (ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheden hè…). Dus zet een muziekje op, knoop je schort om en go!

Kruiden & smaakmakers

Naast de zure smaak van azijn is het natuurlijk lekker om kruiden en smaakmakers te gebruiken. Er zijn talloze mogelijkheden. Je kunt met verse kruiden werken, met gedroogde kruiden of met en combinatie ervan. Je kunt ook met gemalen kruiden werken, houd er dan wel rekening mee dat het water troebel wordt; iets minder esthetisch, maar wel net zo lekker.

1. De basis

Mijn basis bestaat uit azijn, water, zout, en peper. En verder gebruik de kruiden en smaakmakers die ik voorradig heb of waar ik zin in heb.

2. Verse kruiden

Hier geef ik je enkele voorbeelden van kruidenmixen:

  1. Oregano, tijm, rozemarijn. Altijd lekker!
  2. Peterselie en basilicum kan in principe ook maar de smaak kan weggedrukt worden door de azijn. Die zet ik daarom bijna nooit in
  3. Salie doe ik voorzichtig mee vanwege juist weer de uitgesproken smaak, maar een beetje erbij kan nooit kwaad! Datzelfde geldt voor dragon
  4. Of ga voor een solitaire smaak in plaats van de kruidenmix: alleen dille of alleen munt.
Bovengenoemde kruiden kan je natuurlijk ook gedroogd inzetten.

3. Smaakmakers

  1. Ik gebruik meestal ook knoflook en ui naast bovengenoemde basismix
  2. Daarnaast kan je korianderzaad, mosterdzaad, jeneverbessen gebruiken (alles of een keuze uit)
  3. Laurierblad, karwijzaad en kruidnagel zijn ook lekker
  4. Of doe een tikje experimenteel en gebruik wat anijs of steranijs!
  5. Citroenschillen vind ik ook heel lekker
  6. Wil je Oosterse tonen, kies dan voor een combinatie van korianderzaad, komijnzaad, chilipeper, kurkuma en gember (poeder of vers) en limoenblad
Je kunt alle kanten op met smaakmakers! Gebruik vooral lekker veel, de azijn kan het hebben.
Oregano gaat er standaard in bij mij. Hele bossen!

Zuur jonge!

In veel inmaakrecepten worden er behoorlijke hoeveelheden suiker gebruikt. Recepten van Miss Beanie zijn vrij van geraffineerde suiker. Zelf vind ik de zure azijnsmaak super lekker, maar je kunt ook een aantal druppels stevia toevoegen voor een meer zoet/zure augurkensmaak.

Je hebt nodig

Omdat ik niet weet hoeveel jij gaat inmaken, werk ik met ‘delen’ en verder mag jij je gevoel laten spreken! Met kruiden en smaakmakers mag je behoorlijk scheutig zijn, in verband met de azijn.
  • 2 delen azijn op 1 deel water
  • Een keuze uit bovengenoemde kruiden en smaakmakers
  • Druivenblad voor op de bodem (door de tannine blijft wat je inmaakt knapperig). Heb je dit niet: geen probleem
  • Keukengerei: 2 pannen, schone glazen potten zonder etiket of stickerresten, soda, kooktang, schone doek
Een pot homegrown & homemade augurkenreepjes: ik word hier zo blij van!
Al jaren maak ik augurken en komkommer in. Dit jaar voor het eerst ook courgette. Ik heb linten gesneden met de dunschiller. Zal heel mooi staan op een salade!
In de grote pot zit de zogenaamde aughulk: een joekel van een augurk die verscholen achter een paar bladeren tot maxivrucht was ontwikkeld! De schil is te hard en de zaden ook, dus die verwijderde ik. Heerlijk bij een sambal boontjes en zilvervliesrijst!

Aan de slag

De etenwaren

  • Was de verse kruiden, de komkommer, augurken, en/of courgettes
  • Snij de komkommer/augurk en/of courgettes in de gewenste vorm. Dit kunnen repen zijn, blokjes, rondjes. Of zoals ik dit jaar voor het eerst deed: dunne linten. Kleine augurkjes hou je in tact;  want cornichons zijn natuurlijk ook leuk!
  • Snij je repen: houd dan rekening met de hoogte van je pot. De groente moet altijd volledig de azijn-watermix staan.
  • Snij de knoflook en ui in grotere parten. De chilipeper kan je er in z’n geheel in doen of snij de peper in lange dunne repen
  • Ris de kruidenblaadjes van de takjes, fijnhakken hoeft niet
  • Zorg dat alles (droge en verse kruiden en smaakmakers) klaar staat.

Tip: ik vind nog wel eens een joekel van een vergeten augurk ergens achter de rest verscholen. Als de schil is verkleurd (gelig, rodig), dan is ‘ie heel hard en niet meer lekker. Schil de augurk dan, verwijder de zaadlijsten en gebruik alleen het zachte vruchtvlees.

De potten

  • Schat op basis van de hoeveelheid komkommers/courgettes/augurken in hoeveel potten je nodig hebt.
  • Ga zeer hygienisch te werk. Zo heel af en toe is een pot bij mij niet meer goed als ik ‘m open. Dan is er toch een bacterie bij gekomen. Gebeurt ook met wijn, het blijft een natuurproduct!
  • Kook de potten uit zodat ze steriel zijn: in een grote pan water de potten en deksels ondergedompeld 10 minuten laten koken, met een heel klein schepje soda.
  • Laat een andere pan water ook koken en spoel de potten en deksels hierin om.
  • Pak de potten en deksels uit de pan met een kooktang en laat afdruipen op een schone doek.
(Je kunt ook sterilliseren in een hete oven of in de afwasmachine. Maar uitkoken is voor mij de meest duurzame optie en ik heb sowieso geen afwasmachine).
Maak een schatting; hoeveel azijn/watermix heb je nodig om de potten af te vullen? Als je te weinig hebt kan je altijd snel bijkoken dus liever iets te weinig dan teveel zou ik zeggen. Kook de azijnwatermix met het zout en peperkorrels.
  • Leg ondertussen op de bodem het druivenblad – als je die hebt – en daarop de diverse verse en gedroogde kruiden en smaakmakers
  • Vul de pot met de augurk/komkommer/courgette. Zorg dat er een rand van 1 centimeter overblijft
  • Haal de azijnmix van de kook en vul dan direct de potten op tot 1 centimeter onder de rand. Tik de pot een paar keer op het aanrechtblad zodat de eventuele luchtbellen aan de oppervlakte komen
  • Draai het deksel direct goed dicht en keer de pot direct om. Dit alles moet snel in verband met de hitte en het vacuüm trekken
  • Laat de potten een paar uur op de kop staan. Na een tijdje hoor je een plop en kan je de pot weer omdraaien
  • Noteer de datum van het inmaken en de ingrediënten op een etiket.

Geef de potten minimaal 2-3 weken de tijd zodat alles goed in de groente trekt. De ingemaakte groente kan je zeker wel een jaar bewaren. Geweldig hè!!!

Als je dit eenmaal een keer hebt gedaan, kan je het die keer erna eigenlijk wel zonder alles goed te lezen. Smaakmakers en hygiënisch te werk gaan zijn eigenlijk de twee belangrijkste zaken.
Succes! Ik weet zeker dat wanneer jij je pot augurken op zuur opent je een hele grote zoete glimlach krijgt.
Schrijf op een label of etiket wat de inmaakdatum was. En de ingrediënten; want dat ben je over een paar maanden anders waarschijnlijk vergeten!
Over de schrijver
Marian
Door

Marian

op 1 August 2020

Hallo miss Beanie, Super leuk al die ingemaakte groentes. en een goede oplossing voor mijn grote hoeveelheid courgettes. Nu heb ik een vraag over de basis: hoeveel zout en peperkorrels gebruik je bij twee delen azijn en een deel water ? Groetjes Marian

Miss Beanie
Door

Miss Beanie

op 25 August 2020

Hoi Marian! IK zou 25 gram op een kilo courgettes doen. En een koffielepel peperkorrels. Succes!

Julie
Door

Julie

op 11 September 2020

Hoi! Even inhaken op de vorige reactie, is het altijd 25 gram per kilo of verschilt dit per groente die je wil inmaken? Ik ga het recept namelijk volgen met komkommer :)

Reactie plaatsen